hans-dagelet-header

Hans Dagelet Blogt

Van luier tot brandweerman!

De-laatkomer---NNT-fotografie-Marc-de-GrootHet was me een seizoen! Vol tv, speelfilm, exposities, theater. Op het toneel een dik uur lang sterven, in de armen van een totaal geflipte fee, Joke Tjalsma. Met een luier aan. Kreperen, verzaligd hallucineren, teksten brakend. Wat wil een acteur nog meer. In de regie van Sanne van Rijn, afgestudeerd aan het conservatorium, afdeling Beeld en Geluid, ooit opgezet door de dit jaar overleden Dick Raaymakers, pionier op het gebied van electronische muziek. Jaren geleden speelde ik in zijn concept de rol van de schrijver Willem Frederik Hermans. Op het toneel waren stoommachines die meespeelden in een voorstelling van vertraging en versnelling.

Er blijkt verband te bestaan tussen alles wat ik doe. Dat is magisch. Binnenkort kunt U mij zien in de rol van Désirée Cordier, een man die op hoge leeftijd meent alsnog de dag te moeten plukken: hij wendt dementie voor. Naar het boek "De Laatkomer" van Dimitri Verhulst. Hilarisch! En ook dit keer weer een rol met een luier aan. En tevens mijn derde Alzheimer-rol. De eerste was bij Carver, in "Het Grote Hoofd", tweede in een film van Sacha Polak, geheten "Onder de tafel", hoewel het in deze film om Korsakov ging, een vorm van dementie ten gevolge van jarenlang overvloedig alcohol-gebruik. Eind september ga ik als Désirée heel veel spelen in Groningen, wel 10 keer, en daarna door het gehele land en ook in Belgie.

Op de site van het NNT kunt U wel vinden waar die voorstelling komt. De muziek bij die voorstelling wordt gecomponeerd door Eef van Breen, een uitzonderlijk muzikant die prachtig trompet speelt en hemels zingen kan. Wie in de voorstelling ook een dementerende speelt, is de pianist Nico van der Linden, die ik vroeger heel veel heb zien en horen optreden met oa Ramses en Thijs van Leer.
Helaas moest ik een groot aantal concerten met de Konrad Kosselleck Big Band & Ellen ten Damme afzeggen. Het werd me te veel, en ik dreigde me over de kop te werken. Het betreft hier een programma over de Eerste Wereldoorlog, waarin ik teksten te berde breng, zing en trompet speel. Heel jammer. In 1916 hoop ik weer van de partij te zijn in deze combinatie.

31 Juli gaat de film "Helium" draaien in oa Eye. Een poetische film over een stel gangsters. Sfeervol in beeld en geluid gevat, de eerste lange film van Eché Janga. Ga dat zien. In september gaat de film "Basile H." in premiere. Basile maakt ongeveer hetzelfde door als de Heer Strauss-Kahn. Volgens mij wordt dat een prachtfilm. Ook al.

Tussen alle bedrijven door sluit ik me op om mijn tweede roman af te schrijven, waarin een brandweerman de hoofdpersoon is. Fred. Om geen onzin te schrijven loop ik geregeld binnen bij de brandweerkazerne aan de Hobbemakade in Amsterdam. Het is me het wereldje wel, bij de brandweer. Ik heb nog meer respect gekregen voor brandweermannen dan ik al had. Tevens kwam mijn jeugdwens uit: meerijden in een brandweerauto, boven op de ladder staan.
De laatste jaren schilder en schrijf ik. Het is een schitterend tegenwicht van op een set te moeten staan met de hele dag gekwetter om je heen. Ik merk dat ik in de stilte en zelfverkozen eenzaamheid van mijn werkkamer volledig gelukkig kan zijn. Eenzaam maar niet alleen. Samen met je personages, met je eigen taal en beelden vol kleur.
Zaterdag ga ik naar Cuba. Over beelden en kleur gesproken. En ook daar zijn ze verzot op de trompet.

Artikel delen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Personen in deze conversatie

Laad vorige reacties

Laatste reacties

Gast - x
brak potencji
problémy s erekcí
natürliches potenzmittel
la impotencia de los hombres
impuissan...
Ergens begin september.... in Joomla Artikel
Gast - nfbgk2
http://traitement-acne-fr.eu/ http://tratament-acnee-ro.eu/ http://was-hilft-gegen-akne-de.eu/
Bezoeker in Joomla Artikel
Gast - 41370p
http://traitement-acne-fr.eu/ http://tratament-acnee-ro.eu/ http://was-hilft-gegen-akne-de.eu/
Gast - 4t0dlr
http://traitement-acne-fr.eu/ http://tratament-acnee-ro.eu/ http://was-hilft-gegen-akne-de.eu/
Ergens begin september.... in Joomla Artikel
Gast - pygsze
http://jak-si-zvetsit-prsa-cz.eu/ http://lidzeklis-pret-pumpam-lv.eu/ http://pastillas-para-el-acne-...
Bezoeker in Joomla Artikel